Over mij

Mijn Aanpak

 

Evidence-based

Ik vindt het belangrijk dat mijn klanten betrouwbare en kwaliteitsvolle informatie krijgen omtrent training, voeding en levensstijl. Er wordt namelijk veel foutieve en misleidende informatie verspreidt waardoor mensen niet meer goed weten wat te geloven. Ik verstrek daarom adviezen die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Dit betekent dat ik qua kennis beroep doe op de vakliteratuur, experimenteel onderzoek, mijn opleidingen en wetenschappelijke websites. Ik geef ook telkens advies op basis van verschillende bronnen en observeer deze met een objectieve blik. Kritisch kijken naar de beschikbare research staat hierbij centraal. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld advies geven enkel vanuit persoonlijke anekdotes, iemand’s werkwijze kopiëren of klakkeloos adviezen overnemen uit magazines.

Praktijkgericht

Vertrekken vanuit een evidence-based wijze is al een stevig startpunt om snel tot betrouwbare en kwalitatieve adviezen te komen. Maar uiteindelijk is het belangrijkste dat de juiste vertaling naar de praktijk kan worden gemaakt. Je kan bijvoorbeeld heel goed op de hoogte zijn van recent onderzoek en een goeie vakkennis hebben, maar er toch niet in slagen om ook effectief resultaat te boeken. Als trainer en coach streef ik er altijd naar om de best mogelijke adviezen toe te passen op basis van de beschikbare informatie. Mijn jarenlange ervaring in fitness en krachttraining zorgt er ook voor dat ik ondertussen een goed idee heb over wat wel werkt en wat minder goed werkt in de praktijk.

No-Nonsense

Mijn methodes zijn simpel en direct. Ik zet me in om jou als klant de meest effectieve begeleiding mogelijk te geven, vrij van tierlantijntjes en fabels. Dit betekent dat ik klanten ook niet ga bombarderen met een hoop irrelevante details of complexe theorieën. De aandacht gaat uit naar wat cruciaal is voor jouw succes. De hoogst mogelijke kwaliteit dus, maar zonder al te veel poespas.

Individuele aandacht

Bij mij mag je rekenen op een heel individuele en persoonlijke manier van werken. Al mijn programma’s worden opgemaakt vanaf nul. Ik recycleer of kopieer dus geen training- en voedingsschema’s. Ook heeft iedereen andere doelstellingen, motivaties, blessures, genen, routines, een ander trainingsniveau enzovoort. Geen enkel individu wordt op compleet dezelfde manier begeleid. Effectief coachen is daarom echt maatwerk. Dit is ook één van de redenen waarom ik een limiet heb op hoeveel klanten ik tegelijk begeleid. Ik doe dit bewust om jou als klant maximale kwaliteit te kunnen garanderen. Het tegenovergestelde doen leidt misschien tot meer klanten, maar zou ten koste gaan van de kwaliteit.

Holistisch

Voor mij is succesvol coachen meer dan alleen excel bestandjes afleveren. Ik besef al te goed dat er meer is in het leven dan ijzer optillen, terug neerplaatsen en in je keuken staan (althans dat hoop ik toch). Daarom is het belangrijk dat naar het geheel wordt gekeken. Training, voeding, levensstijl, gezondheid, slaapritme, stress, genetica, beroep, sociaal leven en persoonlijkheid hangen allemaal samen met elkaar en kunnen invloed hebben op jouw resultaat. Als coach hou ik rekening met al deze factoren en voorzie daarbij begeleiding op maat, volledig afgestemd op jouw situatie. Ik help je dus ook graag met zaken zoals productiviteit, time-management, mindset, stress management enzovoort. Vaak merken klanten na een coachingstraject dan ook veel meer positieve veranderingen dan enkel hun uiterlijk. Ze voelen zich fitter, hebben minder last van blessures, gaan beter om met stress, zijn meer zelfzeker, hebben minder kans op welvaartsziekten, vertonen betere sportprestaties, hebben een betere lichaamshouding enzovoort. Kortom, een goed coachingstraject kan je gehele levenskwaliteit flink verbeteren en dat is uiteindelijk mijn ultieme streefdoel: Mensen op het pad zetten en houden naar een vervullend en verrijkend leven terwijl ze hun fysieke doelen bereiken. Passie hebben is goed, maar je hoeft daarom nog niet alles te laten en te leven als een monnik.

Duurzaam 

Leg even alles ter zijde en stel jezelf de volgende vraag: “Wat ben ik met het beste schema ter wereld op papier als ik het niet kan uitvoeren?”. Vergis je niet, ik streef altijd naar de meest optimale begeleiding die ik kan geven. En hierbij spelen sommige details nu éénmaal een belangrijke rol. Maar het grootste,beste, meest sexy schema is niet altijd één die praktisch haalbaar is. Ook is het zo dat bepaalde zaken vaak veel ingewikkelder worden gemaakt dan ze hoeven te zijn. Een realistisch plan die goed vol te houden is op lange-termijn zal ik daarom altijd de voorkeur geven. Bij mij krijg je ook geen “quick fixes” of tijdelijke plannetjes. De nadruk ligt op een permanente leefstijlverandering waar je nog lang na de coaching, de vruchten van plukt.

 

 

 

 

Mijn transformatie

Hieronder vind je mijn transformatie terug. Hierin wordt beschreven hoe ik doorheen de jaren evolueer als atleet, trainer en persoon. Aangezien het groei- en leerproces voor mij nooit stopt en ik mezelf constant aan het bijscholen ben, wordt deze tijdlijn regelmatig bijgewerkt.

 

2000 – 2013: Het begin

Ik was altijd al gebeten door de sportmicrobe. Het is dan ook niet verbazend dat ik op 6-jarige leeftijd al intensief met sport begon. Mijn moeder schreef me in bij een lokale karateclub waar ik  al snel mijn eerste passie ontwikkelde: Gevechtssport. Na een twaalftal jaren intensief trainen behaalde ik mijn zwarte band in karate. Ondertussen had ik ook krachttraining opgepikt en met andere gevechtssporten gaan experimenteren zoals thaiboksen, MMA (Mixed Martial Arts) en Krav Maga. Hier bereikte ik een punt waar ik mezelf beloofde een levenslange toewijding te hechten aan het opbouwen en onderhouden van een fit, sterk en gezond lichaam.

No matter what!

2013 – 2016: Sport & Bewegen

Kort na het behalen van mijn zwarte band, begon ik mijn studies aan de Howest te Brugge. Ik volgde gedurende 3 jaren de opleiding Sport & Bewegen en behaalde hier met onderscheiding mijn bachelor diploma als bewegingsdeskundige. Mijn studentenperiode aan de hogeschool was een heel verrijkende periode waarin ik mezelf ongelooflijk snel kon ontwikkelen. Wanneer ik thuiskwam deed ik naast het schoolwerk mijn eigen research en deed ik zo veel mogelijk kennis op omtrent training, voeding en levensstijl. Krachttraining evolueerde hier dan ook tot mijn tweede passie waarmee ik dagelijks gedreven bezig was. Gedurende de opleiding werden we als studenten ook heel veel in de praktijk ‘gesmeten’ om met talloze doelgroepen aan de slag te gaan en ervaring op te doen. Als afsluiter van mijn opleiding, trok ik voor 4 maanden naar Finland om daar een internationale stage (Erasmus) te doen. Toen ik afstudeerde, had ik dan ook al een vrij stevige basis als trainer en coach. Maar dit was slechts het begin, nu kwam het echte werk: Opstarten als personal trainer en mezelf levenslang blijven ontwikkelen en bijscholen.

 2016 : De ‘waarom’ vinden

Mark Twain zei ooit dat er 2 belangrijke dagen zijn in het leven. De dag waarop je wordt geboren en de dag waarop je te weten komt waarom. Ik wist altijd wel dat sport me lag. Dat is wat mijn hart me vertelde. Fitness, training, voeding. Het interesseerde me enorm. Allemaal heel leuk en tof maar interesse is ook maar dat. Toen ik effectief de keuze maakte om een opleiding te volgen die draaide rond mijn interesse werden de dingen al serieuzer. Dan besefte ik dat het de bedoeling was dat ik ook professioneel iets ging gaan doen ermee. Wat precies wist ik toen nog niet, wist ik veel dat ik personal trainer of online consultant ging worden. Wist ik veel dat ik een eigen gym ging opstarten. En wanneer ik ervoor koos om na mijn studies personal trainer te worden, had ik nog altijd geen idee over mijn ‘waarom’. Waarom personal trainer worden? Waarom ik? Wat maakt mij nu zo speciaal? Moet ik niet een ‘normale’ job gaan zoeken en een ‘normaal’ leven leiden zoals iedereen, zoals de rest?

 

Ik heb nooit een magisch moment of inzinking gehad. Je hebt ongetwijfeld al gehoord van mensen die plots een ‘Eureka’ moment krijgen en een antwoord vinden op hetgeen waar ze al zolang naar zoeken. Mijn ‘waarom’ lag al de hele tijd voor mijn neus, het antwoord was er al. De waarheid is dat ik er gewoon niet in geloofde. Ik was te veel bekommerd om wat er van mij en mijn ideeën gedacht werd. Ik vond het te idealistisch, te dromerig. Maar eigenlijk weet ik zeer goed waarom ik in deze business zit. Ik weet zeer goed waaraan ik me erger en wat me juist motiveert en drijft. Ik ben hier om de Belgische fitness industrie drastisch te verbeteren. Ik ben hier om mensen te helpen door middel van betrouwbare, onderbouwde informatie en via een duurzame, gepersonaliseerde aanpak. Het is tijd voor verandering. En ik wil één van de koplopers ervan zijn. België is een fucking beerput als het op fitness aankomt. Mythes, halve waarheden en ronduit schadelijke informatie vullen deze branche ten koste van de klant en de leek. Zogenaamde ‘professionals’ weten helemaal geen reet over training of voeding maar zijn verheerlijkte en zelfbenoemde experts omdat zij een populaire cursus hebben gevolgd, zelf een droomlijf hebben of pronken met hun +10 000 instagram volgers. Genoeg bedrijven in deze branche hebben heel wat verstand van zaken doen en marketing. Ze verdienen ondertussen mooi geld aan het rippen van hun klanten.

Deze sector is verziekt met pseudowetenschap en bullshit. We hebben nieuwe autoriteiten nodig, nieuwe leiders. We hebben nood aan betrouwbare en onderbouwde informatie. Maar bovenal hebben we nood aan figuren die deze informatie vertalen naar keiharde praktijk en resultaat, en het gebruiken om mensen maximaal van dienst te zijn in het verbeteren van hun levenskwaliteit.

Toch is mijn beroep het enige wat ik wil doen. Het is zeker niet zo rooskleurig als velen denken, maar ze hebben wel gelijk. Het is een mooi beroep, een droomjob. Er is niets wat meer diepe voldoening geeft dan betekenisvolle relaties opbouwen met personen waarvan je zienderogen hun levenskwaliteit ziet toenemen. Dagelijks geef ik mezelf volledig voor de vrijheid en vitaliteit van hardwerkende mensen. Als ik ’s avonds kan gaan slapen met de wetenschap dat ik het leven van anderen net zo heb verrijkt als dat van mezelf, dan is het voor mij een geslaagde dag. Hiervoor sta ik elke dag weer op, of ik er nu zin in heb of niet. Weten waarom je echt iets doet maakt al het verschil. Het vervaagt de vermoeidheid van 14u-durende werkdagen, het vervaagt de stress door financiële zorgen, het vervaagt de eenzaamheid in je quest, het vervaagt het verlies van mensen rondom je omdat ze niet meer in je geloven, het vervaagt alle twijfels en kritiek, het vervaagt de pijn en de frustratie. Want er is maar één doel wat mij betreft: Levens verbeteren.

Dit is mijn ‘waarom’. Dit is mijn reden van bestaan.

Wat is die van jou?